Home - rie - Eenvoudig in 6 Stappen Helemaal Veilig en Gezond werken
In dit artikel
Veilig en gezond werken

Eenvoudig in 6 Stappen Helemaal Veilig en Gezond werken

Delen
Delen
Delen
Delen
Table of Contents

Veilig en gezond werken wordt steeds belangrijker en gewoner. Niet alleen voor thuiswerken, maar ook in het bedrijfsleven. Dit artikel gaat dieper in op het veilig en gezond werken voor bedrijven en hoe dit kan worden bevorderd. Zo zijn er zes stappen in onze checklist waar u direct mee zou kunnen beginnen.

Zelfinspectie

U kan zelf nagaan wat de risico’s binnen uw organisatie zijn. Heeft u bijvoorbeeld een constructiebedrijf, dan zijn uw medewerkers vaak werkzaam op een bouwplaats. Er heerst een risico dat er iets naar beneden valt op het bouwterrein. Om letsel te voorkomen dragen uw medewerkers een helm tijdens het werk. Dit is een typisch risico dat is vastgelegd in het plan van aanpak.

Een risico prioriteit kan worden vastgesteld door waarschijnlijkheid maal impact. Zo is de waarschijnlijkheid dat er iets naar beneden valt 2 van de 3 en is het impact wellicht 3. Dus krijgt het de prioriteit 6. Ga dit na voor al uw bedrijfsrisico’s. In veel gevallen moet uw RI&E worden getoetst – ofwel worden geĆ«valueerd – door een HVK’er. Neem gerust contact met ons op wanneer u tegen vragen aanloopt – uiteraard geheel vrijblijvend.

Stappenplan arbobeleid veilig en gezond werken

In de volgende paragrafen zullen de 6 stappen worden toegelicht om veilig en gezond werken te bevorderen.

RI&E en Plan van Aanpak

Een RI&E – ofwel risico-inventarisatie en -evalusatie – is een rapport, vaak in de vorm van een plan van aanpak, over de risico’s binnen uw bedrijf. Het RIE is de basis voor uw arbobeleid en is hedendaags zelfs verplicht. Lees meer over het opstellen van een RI&E plan van aanpak.

Veilig en gezond werksfeer creƫren

Medewerkers voelen zich prettiger als er een veilige werksfeer heerst. Zo zullen zij meer plezier krijgen in hun werk en effectiever werken. Daar komt bij dat het minder tot uitval zal lijden en medewerkers veilig en gezond werken kunnen.

Ook is het aangeraden om hier meerdere personen voor aan te wijzen, zodat signalen en problemen kunnen worden afgevangen. Als voorbeeld het herkennen van een hoge werkdruk of pestgedrag op de werkvloer.

Arbeidsmiddelen en veiligheid

Een arbeidsmiddel is een hulpmiddel dat wordt gebruikt bij het verrichten van een arbeid. Denk bijvoorbeeld aan een boor, machines of computers. Aan sommige middelen is een certificering vereist. Denk bijvoorbeeld aan de NEN-certificeringen. Verder staat in het arbobeleid Europese richtlijnen voor machines die op de werkplek worden gebruikt.

Martini Ziekenhuis Groningen over veilig werken

In de bovenstaande video gaan M. Oldenburger en M. Boer in op de protocollen en richtlijnen van veilig werken in de zorg. Zo ontvangen zijn veel vragen met betrekking tot veranderingen, verachtingen en ondersteuningen en geven zij advies vanuit de arbo.

Dit was vooral prominient tijdens de corona crisis. Zo maken zij gebruik van een intranet en vertellen zij hoe belangrijk het is om in gesprek te blijven met je werkgever over veilig en gezond werken.

Het is zo belangrijk dat iedereen het werk gewoon volgens de regels doet, dat geeft zo’n goed gevoel.

M. Oldenburger

Bedrijfsarts en contracten

Een bedrijfsarts kan signalementen herkennen wanneer er nieuwe risico’s worden geintroduceerd. Zo bent u hier snel van op de hoogte en bent u in staat om vroegtijdig preventief actie te ondernemen.

Bedrijfsarts

Aanwijzen van preventiemedewerkers

De werkgever zorgt er samen voor met de preventiemedewerker dat uw bedrijf gezond blijft. Zo weet een medewerker die met de risico’s te maken heeft vaak meer welke risico’s er spelen. Deze kan hij of zij escaleren aan de werkgever, zodat deze dit vervolgens op kan pakken om zo veilig en gezond werken te bevorderen.

Bedrijven en hulpverleners (BHV)

Een BHV’er voorkomt ongevallen en kan snel te hulp schieten. Zo weet een BHV’er hoe hij of zij moet reanimeren, hoe mensen uit een brandend gebouw moeten worden gehaald, kan deze persoon reanimeren en verbanden leggen. Kom meer te weten over de opleiding BHV.

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Laat ons u vrijblijvend terugbellen

Heeft u vragen, onduidelijkheden of zoekt u hulp voor het opstellen van uw RI&E om boetes te voorkomen? Laat uw telefoonnummer achter en laat een van onze specialisten u terug bellen. Uw telefoonnummer wordt daarna weer verwijderd uit ons systeem.

Begin direct met uw RI&E

Stop met het uitstellen van het inventariseren van uw risico’s en voorkom een dure boete tijdens een inspectie.