Home - rie - 4 redenen waarom u direct een goede RIE risico inventarisatie en evaluatie wilt hebben
In dit artikel
Goede risico inventarisatie

4 redenen waarom u direct een goede RIE risico inventarisatie en evaluatie wilt hebben

Delen
Delen
Delen
Delen
Table of Contents

Goed werkgeverschap is een veilige omgeving creëren voor uw medewerkers waar er een risico inventarisatie (risico inventarisatie) aanwezig is. Zo neemt RIE de gezondheid en veiligheid van de medewerkers als uitgangspunt. Het maakt niet uit of u deze zelf opstelt of deze bijvoorbeeld door ons laat opstellen; het is ontzettend belangrijk om deze risico’s duidelijk te hebben. Zie RI&E niet alleen als een verplichting van de overheid, maar ook als een kans voor uw onderneming. Als u meer wilt weten over wat RI&E inhoudt kunt u hier meer lezen over RI&E.

Welke bedrijfsrisico’s verplicht zijn te inventariseren

In principe zijn alle bedrijfsrisico’s verplicht om te inventariseren. Dit kan u zelf doen in een paar dagen tijd, maar u kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een specialist. Dit zorgt wel voor extra zekerheid. Een nadeel van het uitbesteden van een RI&E is dat het uiteraard geld kost. Meer over verplichte risico’s.

opstellen van RIE risico inventarisatie

In sommige gevallen is het verplicht om uw risico’s te laten toetsen door een deskundige. Stuur ons vrijblijvend een berichtje of laat ons u terugbellen door uw telefoonnummer hieronder achter te laten. Uw telefoonnummer zal daarna weer verwijderd worden uit ons systeem.

Uitzendbureau en RI&E

Onder Artikel 11 van ‘wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs’ staat dat ook uitzendbureau’s wel verplicht zijn om een risico inventarisatie te verstrekken aan hun medewerkers en uitzendkrachten. Daar staat tegenover dat een uitzendbureau niet verplicht is om een RI&E op te stellen voor de risico’s die bij de inhuur van de medewerker plaatsvinden.

We leven in een wereld vol gevaren

Overal om ons heen zijn gevaren waar we ons van bewust moeten zijn. Deze risico’s zijn veelal onderverdeeld in vier categorieën. Als u meer te weten wilt komen over de risico’s kunt u deze pagina raadplegen voor meer informatie over deze risico’s.

  • Fysiek
  • Mentaal
  • Zichtbaar
  • Onzichtbaar
Ministerie van SZW over veilig werken RIE

In de bovenstaande video wordt toegelicht dat er jaarlijks zo’n 4100 mensen sterven door beroepsziekten. 3000 hiervan van wie als gevolg van blootstelling aan stoffen. Gevaarlijke stoffen zijn bijvoorbeeld dieselrook, isocyanaten, houtstof en kwartsstof.

Het is wettelijk verplicht

Veel ondernemers zijn geschrokken na de brief van de overheid waarin stond dat het verplicht is voor ondernemers om een RI&E op te stellen. Deze worden relatief vaak gehandhaafd en gecontroleerd. Boetes zijn tamelijk hoog en het is voor vele niet duidelijk in hoeverre de risico’s in kaart moeten worden gebracht. Het kan ook aardig wat tijd met zich meebrengen.

Uitval van medewerker is duur

Medewerkersuitval kost gemiddeld 260 per dag. Daar komt bij dat u uw trouwe medewerkers eigenlijk ook niet kan missen. Het zorgt voor veel stress, meerwerk en onzekerheid wanneer dit wel het geval is. Het is dermate belangrijk om goed voor uw medewerkers te zorgen, zodat u een omgeving creëert waarin een medewerker zich veilig voelt.

Goed werkgeversschap is gezond en veilig werken

Zorg ervoor dat uw medewerkers veilig kunnen werken in een risico geïnventariseerde omgeving. Een veilige werkomgeving zorgt namelijk voor een prettige sfeer. Dit kunt u zelf doen of uit laten besteden aan een deskundige. U stelt niet alleen de risico’s op voor uzelf als ondernemer, zodat u voldoet aan deze eis, maar ook zodat u uw medewerkers en collega’s niet in gevaar brengt.

RIE Goed werkgeverschap

Zo begin u met het inventariseren van uw risico’s, evalueer en prioriteert u deze, stelt u een plan van aanpak op, toets u uw RI&E, bespreekt u deze bevindingen binnen uw bedrijf en stelt u deze ter zijner tijd bij. Begin direct met het inventariseren van uw bedrijfsrisico’s, stel uw plan van aanpak op en laat deze toetsen wanneer dat noodzakelijk is.

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Laat ons u vrijblijvend terugbellen

Heeft u vragen, onduidelijkheden of zoekt u hulp voor het opstellen van uw RI&E om boetes te voorkomen? Laat uw telefoonnummer achter en laat een van onze specialisten u terug bellen. Uw telefoonnummer wordt daarna weer verwijderd uit ons systeem.

Begin direct met uw RI&E

Stop met het uitstellen van het inventariseren van uw risico’s en voorkom een dure boete tijdens een inspectie.