Home - rie - Wat doet een preventiemedewerker en is dat eigenlijk verplicht
In dit artikel
RIE preventiemedewerker

Wat doet een preventiemedewerker en is dat eigenlijk verplicht

Delen
Delen
Delen
Delen
Table of Contents

Een preventiemedewerker wordt steeds meer onmisbaar met de tijd. Binnen het kader van risico-inventarisatie en -evaluatie – ofwel RI&E – is het in veel gevallen zelfs verplicht voor bedrijven. Dit is vastgesteld in de Arbowet en heeft te maken met het risico-inventarisatie en -evaluatie.

Op de website van de overheid lees je meer wat zij van preventie werk vinden en waarvoor u moet zorgen als ondernemer betreft gezond en veilig werken. Lees het hier.

Wat is een preventiemedewerker

Een preventiemedewerker is iemand in een bedrijf die de direct ondersteunt bij het doorvoeren en naleven van het vastgestelde arbobeleid. Zij staat de werkgever bij op het gebied van bescherming en preventie.

Zo houdt deze medewerker – bijvoorbeeld bedrijfsongevallen – bij en geeft zij informatie aan andere medewerkers over veilig en gezond werken. Daarnaast werkt een preventiemedewerker vaak nauw samen met de bedrijfsarts en soms als vertrouwenspersoon. Zij is de brug tussen de werkgevers en werknemers.

Verplicht volgens de Arbowet

Ja, minimaal één preventiemedewerker in dienst is niet alleen onmisbaar in ee bedrijf, maar is ook nog een verplicht. Wanneer een bedrijf minder dan 25 mensen in dienst heeft mag de werkgever ook zelf de preventie medewerker zijn. De Arbowet is hier vrij strikt in.

preventiemedewerker

Wat doet een preventiemedewerker

Volgens het Arbo wettelijk kader, zoals de Arbocatalogus, is het belangrijk en zelfs verplicht om risico’s in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan welke risico’s er in uw bedrijf bevinden. Het is essentieel dat deze bedrijfsrisico’s worden vastgesteld en zo preventie maatregelingen in te richten voor deze risico’s. Aanvullend kunnen er taken, rollen en bevoegdheden worden toegekend aan of door een preventiemedewerker. Op deze manier worden risico’s tijdig herkend en kunnen deze worden verholpen.

Zelfinspectie

RIEDrenthe heeft een stappenlijst waar er in 6 stappen kan worden gestreefd naar veilig en gezond werken. Lees hier meer. Veilig en gezond werken wordt steeds belangrijker en gewoner. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsmiddelen, veiligheid en contracten.

Preventiemedewerker salaris

Volgens de nationale beroepen gids begint het salaris van een arbo preventiemedewerker 3000 euro per maand. Een arbo coördinator verdient gemiddeld 3200 euro bruto per maand.


Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Laat ons u vrijblijvend terugbellen

Heeft u vragen, onduidelijkheden of zoekt u hulp voor het opstellen van uw RI&E om boetes te voorkomen? Laat uw telefoonnummer achter en laat een van onze specialisten u terug bellen. Uw telefoonnummer wordt daarna weer verwijderd uit ons systeem.

Begin direct met uw RI&E

Stop met het uitstellen van het inventariseren van uw risico’s en voorkom een dure boete tijdens een inspectie.