Home - rie - Bah.. weer extra administratie werk… Heeft RI&E nog wel meerwaarde in 2022?
In dit artikel
de meerwaarde van rie

Bah.. weer extra administratie werk… Heeft RI&E nog wel meerwaarde in 2022?

Delen
Delen
Delen
Delen
Table of Contents

Na een lange tijd strijden was het eindelijk wat rustiger geworden in ondernemersland, totdat de overheid besloot om alle ondernemers een brief van de overheid te sturen over de meerwaarde van RI&E. Wij hebben hier veel berichten en vragen over ontvangen, want voor velen betekende dit per direct paniek geblazen. Wat houdt RI&E nou precies in en heeft het eigenlijk wel meerwaarde anno 2022?

HK Navigator over wat RI&E is

In de bovenstaande video leggen Bob en Marco uit wat RIE is, wat men eraan heeft, wat de meerwaarde is en wanneer u het zelf kan doen. Om af te sluiten leggen ze toe wat u er zelf aan kan doen om het allemaal in orde te krijgen. Wat veel mensen niet doorhebben is dat er op alle sectoren – maar dan ook alle sectoren – risico’s zijn. Zelfs in een kantoor omgeving. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk dat een burn-out kan opleveren. Met een RI&E inventariseert u deze risico’s en koppelt u daar maatregelingen aan.

Wat is RIE

RIE staat voor Risico Inventarisatie en evaluatie. Het is checklijst waarin u de risico’s in kaart brengt. Werkt u op een bouwplaats dan is er een kans dat er een baksteen naar beneden valt. Als die vervolgens op het hoofd van uw medewerker komt kan dat nog wel eens ernstig aflopen. Zo’n incident wordt gezien als risico. Een maatregel hiervoor is bijvoorbeeld dat mensen op de bouwplaats verplicht zijn om een helm te dragen. Dit legt u vast in jouw RI&E. Veel mensen denken dat ze alle risico’s wel kennen, maar er zijn genoeg ‘onzichtbare’ risico’s, zoals langdurig zittenof een hoge werkdruk. Ook deze dient u vast te leggen.

Wat een RI&E eigenlijk oplevert

Veel ondernemers zien RI&E als een extra rompslomp in de administratie zonder meerwaarde, maar het brengt eigenlijk toch wel wat kansen met zich mee. Het is namelijk niet zo dat de overheid RI&E verplicht om ondernemers te pesten. Een goede werkgever zorgt goed voor haar werknemers en zorgen ervoor dat er een veilige werkomgeving is. Zo zijn er een aantal kansen die te halen vallen zijn voor jou RI&E:

  • U kunt uw goede medewerkers niet missen
  • U wilt een gezonde en veilige werkomgeving creĆ«ren
  • Uitval kost gemiddeld 260 euro per dag
  • Het wettelijk verplicht is om uw RI&E op orde te hebben

Als u uw RI&E actueel heb vermindert u de kans op bedrijfsongevallen, verzuim en arbeidsongeschiktheid. Daar komt bij dat u vanaf dat moment voldoet aan de eisen van de Arbowet. Het komt regelmatig voor dat de Nederlandse Arbeidsinspectie bedrijven controleert – met name op een actuele RIE.

Wanneer is het verplicht om de risico’s in kaart te brengen

Het is bijna niet voor te stellen, maar iedere ondernemer – ongeacht welke sector – is verplicht om haar risico’s in kaart te brengen wanneer zij medewerkers in dienst heeft. Dit is al meer dan 25 jaar zo, alleen weten veel ondernemers dat niet. Hierover kun u meer lezen op de website van de overheid onder artikel 5 van de Arbowet.

De weg naar meerwaarde RIE

Samengevat is een risico-inventarisatie en -evaluatie – ofwel RI&E – verplicht als meerwaarde voor jouw bedrijf als u een ondernemer bent die medewerkers in dienst heeft. Goed om te weten dus.

De meerwaarde en route naar RI&E in slechts 7 stappen

Gelukkig is het inventariseren van de bedrijfsrisico’s goed zelf op te pakken. Het enige wat u in uw achterhoofd moet houden is dat uw RI&E getoetst moet worden voor haar meerwaarde door een deskundige. Mocht u hier vrijblijvend hulp bij willen of wilt u dit liever uitbesteden aan een specialist om er zeker van te zijn dat het goed is, ga dan naar deze pagina als u direct wilt beginnen met het in orde brengen van uw RI&E.

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Laat ons u vrijblijvend terugbellen

Heeft u vragen, onduidelijkheden of zoekt u hulp voor het opstellen van uw RI&E om boetes te voorkomen? Laat uw telefoonnummer achter en laat een van onze specialisten u terug bellen. Uw telefoonnummer wordt daarna weer verwijderd uit ons systeem.

Begin direct met uw RI&E

Stop met het uitstellen van het inventariseren van uw risico’s en voorkom een dure boete tijdens een inspectie.